Wanneer bellen?

Indien de bevalling is begonnen, staan wij uiteraard voor jullie klaar. Hieronder staat uitgelegd wanneer je ons dient te bellen. We zullen onderstaande informatie tijdens de controles met jullie bespreken en verder toelichten.

Zwangerschap vóór 37 weken
-
Bij helderrood bloedverlies
- Bij ernstige klachten die je niet begrijpt
- Als je het kindje niet of nauwelijks voelt bewegen vanaf 28 weken. Dat wil zeggen: een stuk minder dan normaal of minder dan 10 bewegingen per dag.
- Bij ongecontroleerd vochtverlies wat lijkt op gebroken vliezen.
- Bij pijnlijke harde buiken die herhaaldelijk terugkomen iedere 10-15 minuten en niet weg gaan na rust of een warme douche of warm bad. Mogelijk is er sprake van weeënactiviteit en daarmee de kans op een vroeggeboorte.

Zwangerschap vanaf 37 weken
Bij vruchtwaterverlies:
-
Als het hoofdje de laatste controle niet goed was ingedaald dien je zo snel als mogelijk te gaan liggen en ons direct te bellen.
- Als het vruchtwater niet helder van kleur is maar groenig is het ook de bedoeling dat je ons direct belt.
- Als de vliezen overdag breken mag je ook altijd even bellen.
- Breken de vliezen ’s nachts, is de kleur van het vruchtwater kleurloos/helder, heb je nog geen weeën en was het hoofdje de laatste controle goed ingedaald mag je tot de volgende ochtend wachten met bellen. We wachten namelijk totdat de weeën op gang komen.
- Als je gebroken vliezen hebt is er een open verbinding tussen het kindje en de buitenwereld. Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden mag je daarom vanaf dat moment niet in bad en geen geslachtsgemeenschap meer hebben.
Bij weeën:
- Eerste bevalling: Als je 1-2 uur lang weeën hebt om de 3-4 minuten die ongeveer 60-90 seconden aanhouden en die je flink weg moet zuchten.
- Tweede of volgende bevalling: Als je 1 uur lang weeën hebt om de 4-5 minuten die ongeveer 45-60 seconden aanhouden. Je mag ons ook bellen als je nog wat onregelmatige weeën hebt à 3-6 minuten maar die wel zeer krachtig/pijnlijk zijn.
Bij (veel) helderrood vaginaal bloedverlies:
- Een beetje bloedverlies mag maar als het qua hoeveelheid op een menstruatie gaat lijken is dat te veel. Bij twijfel aan de hoeveelheid dien je ons altijd te bellen. Indien het bloedverlies wat slijmerig is, is dit geen probleem en hoef je ons niet te bellen.
Bij minder leven:
- Indien je het kindje minder dan normaal voelt bewegen is het belangrijk dat je even rustig gaat liggen met je handen op je buik. Indien je niet binnen een paar uur goed leven voelt, is het belangrijk dat je ons belt.
Bij ongerustheid:
- Indien je je zorgen maakt of vragen hebt, mag je ons natuurlijk altijd bellen!