Echo's

Echo’s
Karin Leermakers is de echoscopiste van onze praktijk en dus kan iedere zwangere voor alle niet-medische echo’s op onze praktijk in Diessen terecht! Met niet-medische echo’s worden vitaliteitsecho’s (7-10 weken), termijnecho’s (10-12 weken) en groei- en liggingsecho’s (30-35 weken) bedoeld.
Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen verloskundigenpraktijk gemaakt. Uiteraard krijgen jullie een foto mee van jullie kindje! 

Vitaliteitsecho (7-10 weken)
De vitaliteitsecho wordt gemaakt rond 8 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is beoordelen of de zwangerschap er in aanleg goed uit ziet. Omdat de zwangerschap nog in een vroeg stadium is, is deze echo inwendig. Door middel van een inwendige echo kunnen we het kleine vruchtje toch al scherp in beeld brengen. Indien we hartactie zien, betekent dat voor nu dat het er goed uit ziet! Verder meten we het vruchtje op en kunnen we aan de hand hiervan een schatting geven van je zwangerschapsduur. 

Termijnecho (10-12 weken)
De termijnecho wordt bij een zwangerschapsduur van 10-12 weken verricht. Deze echo is in principe uitwendig, maar soms is de baarmoeder nog niet goed genoeg zichtbaar en maken we de echo alsnog inwendig. Het doel van de termijnecho is het definitief vaststellen van de uitgerekende datum. Dit doen we door het kindje opnieuw op te meten en te bereken hoever je precies zwanger bent. Ook bij deze echo kun je zelf het hartje duidelijk zien kloppen.

20-wekenecho (18-22 weken)
De 20-wekenecho is een medische screeningsecho tussen de 18-22 weken waarbij de gezondheid en eventuele aangeboren afwijkingen van het kindje kunnen worden beoordeeld. Deze aanvullende echo, ook wel SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd, vindt altijd in het ziekenhuis of diagnostisch centrum plaats. Tijdens de tweede controle op de praktijk, ontvang je van ons aanvullende informatie over de SEO en krijg je een verwijzing indien je voor deze echo kiest. Klik hier voor de meest recente informatie.

Liggings-/groeiecho (30-35 weken)
Tussen 30-35 weken maken we een liggings-/groeiecho. Bij deze echo wordt nog eens extra gecontroleerd of het kindje in hoofd- of stuitligging ligt. Verder beoordelen we door metingen de groei van het kindje en op indicatie de hoeveelheid vruchtwater. Er zijn indicaties waarbij je vaker een groeiecho zult krijgen, bijvoorbeeld als je eerdere kindje groot of juist klein was. Maar ook als we op dit moment twijfelen over de groei van je kindje. We zullen dit tijdens de controles met je bespreken.