Zelf regelen

Kraamzorg
Voor hulp tijdens en na de bevalling moet de kraamzorg al vroeg in de zwangerschap afgesproken worden. Doe dit bij voorkeur vóór 12 weken zwangerschap. Kraamzorgbureaus in de regio:

  1. De Acht Zaligheden: (Gehele werkgebied: 06-13 59 36 04, www.deachtzaligheden.nl)
  2. Lunavi (Voorheen Thebe): (Alleen Tilburg e.o: 013-3032500, www.lunavi.nl)
  3. Zuidzorg: (Alleen Oost-, West-, Middelbeers: 040-230 85 08, www.zuidzorg.nl)
  4. VDA: (Gehele werkgebied: 088 - 11 67 900, www.kraamvda.nl)
  5. Homecare: (Gehele werkgebied: 040 – 206 44 44, www.kraamzorg-homecare.nl)
  6. Zin Kraamzorg: (Gehele werkgebied: 040 - 741 00 02, www.zinkraamzorg.nl)

Huisarts
Zodra je weet dat je zwanger bent, mag je dit doorgeven bij je huisarts. Een telefoontje is genoeg. Hierdoor kan hij/zij hier direct rekening mee houden indien je in de zwangerschap op controle komt of wanneer je bijvoorbeeld medicatie nodig hebt.

Verzekering
Geef aan je zorgverzekering door dat je zwanger bent. In de meeste gevallen krijg je dan automatisch een kraampakket opgestuurd.

Zwangerschapscursus
Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Dit kan met en zonder partner. Het cursusaanbod is breed, variërend van zwangerschapsgym tot haptonomie. Op onze praktijk kun je aanvullende informatie krijgen over de verschillende zwangerschapscursussen in de regio.

Erkenning en ouderlijk gezag
Wanneer je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt, is ‘erkenning van de ongeboren vrucht’ niet nodig, dit is dan namelijk vanzelf geregeld. Indien je samenwonend bent en jullie kindje de achternaam van de vader krijgt, is het wèl belangrijk om het kindje tijdens de zwangerschap al te erkennen. Verstandig is om dit vóór de 24e zwangerschapsweek geregeld te hebben. Om het kind te kunnen erkennen moeten jullie samen tijdens de zwangerschap naar de afdeling burgerzaken van je gemeente om de akte van erkenning te ondertekenen. Het ouderlijk gezag kun je na de bevalling laten vastleggen. Klik hier voor actuele informatie over erkenning.

Ziekenhuisbevalling
Onze praktijk begeleidt ziekenhuisbevallingen (ook wel poliklinische bevallingen genoemd) in maarliefst drie ziekenhuizen: Maxima Medisch Centrum te Veldhoven, Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg en het TweeSteden Ziekenhuis te Tilburg. Indien je in het ziekenhuis wenst te bevallen, hoef je je hiervoor in het betreffende ziekenhuis niet aan te melden. Wèl is het verstandig om in de zwangerschap een ponsplaatje te laten maken, zodat je persoonlijke gegevens in het ziekenhuis bekend zijn ten tijde van de bevalling.

Voorbereiding thuis
Vanaf 37 weken zwangerschap moet je bed op hoogte zijn. Het bed hoort minimaal 80 cm hoog te zijn als ideale werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster. Bedverhogers (klossen) kun je lenen bij de uitleen van de Thuiszorgwinkel. Ook als je niet thuis bevalt, moet je deze verhogers in huis hebben. Het is verstandig een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook bij een geplande thuisbevalling. Tip: oefen alvast met het plaatsen van het autostoeltje in de auto!

Kinderdagverblijf
Wanneer je graag wil dat je kind naar een kinderdagverblijf gaat na je verlofperiode moet je dit vaak al vroeg in de zwangerschap regelen. Soms is er sprake van wachtlijsten. Kijk op internet voor adressen.